Zahtijevali oslobađanje Odžalana
0

Kurdi upali u zgradu Vijeća Evrope u Strasbourgu

FENA
Oko 50 Kurda upalo je danas u zgradu Vijeća Evrope u Strasbourgu zahtijevajući oslobađanje zarobljenog kurdskog vođe Abdulaha Odžalana.

Pristalice Radničke partije Kudistana (PKK) okupile su se danas ispred zgrade Agora, koja pripada kompleksu Vijeća Evrope u Strasbourgu, sjedištu predstavnika 47 država članica Vijeća Evrope, javio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Polomivši prozore na ulazu u zgradu Agora, Kurdi su ušli u salu uzvikujući "Sloboda Odžalanu", "Solidarnost sa kurdskim narodom", i razvili zastave s likom zatočenog lidera.

"Prošlo je 48 dana otkako nememo nikakve vijesti o Odžalanu, došli smo ovdje da bismo dobili vijesti", rekao je AFP-u jedan od učesnika protesta.

Jedan zvaničnik je rekao francuskoj novinskoj agenciji da predstavnici Vijeća Evrope žele da pregovaraju o mirnom rješenju s učesnicima protesta, ali da neće biti razgovora pod pritiskom.

Lider Radničke partije Kurdistana Odžalan uhvaćen je u Keniji 1999. godine i vraćen u Tursku, gdje je osuđen na smrt zbog izdaje.

Presuda je kasnije preinačena u doživotnu zatvorsku kaznu, pošto je Turska ukinula smrtnu kaznu u cilju usklađivanja sa standardima Evropske unije.

Radnička partija Kurdistana bori se za autonomnu državu Kurda od 1984. godine, a Turska, EU, NATO, Ujedinjene nacije i SAD tu partiju proglasili su terorističkom organizacijom.