Irak
0

Kurdi u Iraku biraju novi parlament i predsjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U iračkom poluautonomnom regionu Kurdistan danas se održavaju predsjednički i izbori za novi parlament.

Očekuje se da će ishod glasanja omogućiti predsjedniku tog regiona Masudu Barzaniju da ostane na vlasti, ali i da neće biti smanjena zabrinutost građana zbog korupcije u lokalnoj vladi niti riješen oštar spor s centralnim vlastima u Bagdadu oko upravljanja naftnim izvorima na sjeveru zemlje, javio je Routers.

Biračka mjesta se zatvaraju u 18.00 sati po lokalnom (17.00 sati po srednjoevropskom vremenu), poslije čega će glasački listići biti prenijeti u Bagdad, gde će biti prebrojani. Zvanični rezultati očekuju se za dva do tri dana.

Građani iračkog Kurdistana, od kojih 2,5 miliona ima pravo glasa, prvi put biraju predsjednika regiona neposredno, a posljednji parlamentarni izbori održani su 2005.

Barzani, bivši lider kurdskih pobunjenika, smatra da će pobijediti pet protukandidata.

Barzanijeva Kurdska demokratska partija (KDP) i Demokratska unija za Kurdistan (PUK) iračkog predsjednika Džalala Talabanija, nekada rivali, sada su dvije najjače partije u regionu koji uživa široku autonomiju i na zajedničkoj listi će se nadmetati protiv 23 koalicije manjih stranaka za poslanička mjesta.

Diplomatski izvori ocjenjuju da je spor oko naftom bogatog Kirkuka i drugih oblasti glavna prijetnja dugoročnoj stabilnosti Iraka, ali mnogi Kurdi podržavaju Barzanijevu oštru retoriku protiv vlasti u Bagdadu, odakle je nekadašnji predsjednik Sadam Husein osamdesetih godina pokrenuo krvave napade na kurdsko stanovništvo.

Kurdsku politiku u Iraku nekada su definirala nastojanja da region izbori samostalnost, ali iračke Kurde sada mnogo više brinu lokalni problemi, prije svih korupcija.

Protivnici kurdske regionalne vlade optužuju je za korupciju, zloupotrebe snaga bezbjednosti te zastrašivanje medija. Koalicija koja se nada da će izvući korist od tog nezadovoljstva građana je Lista za promjene koju vodi nezavisni kandidat Nošvan Mustafa.

Iako se ne očekuje da će rezultati izbora umanjiti snagu i uticaj KDP-a i PUK-a, Lista za promjene priželjkuje trećinu od 111 poslaničkih mjesta u kurdskom parlamentu.