Svijet
151

Kurban-bajram širom svijeta u fotografijama

Klix.ba
Muslimani obilježavaju Kurban-bajram, a jevreji Jom Kipur (Foto: AFP)
Kurban-bajram koji se od danas pa u naredna četiri dana obilježava širom svijeta, muslimanima su čestitali brojni svjetski državnici i ugledne ličnosti. Ovaj muslimanski blagdan u svakom dijelu svijeta ima svoje specifičnosti, ali osnovna odlika je da se muslimani prinose žrtvu, odnosno kolju kurban.

Ono što je specifično, posebno za Izrael i Palestinu i za tamošnje vjernike židovske, odnosno islamske vjeroispovijesti, je to da se danas obilježavaju Kurban-bajram i Jom Kipur. Ova dva blagdana podudarili su se na isti dan nakon 30 godina.

Izraelske vlasti su za arapske teritorije uvele vojnu blokadu do sutra u ponoć, ali je dozvoljeno da 500 muslimana uđe u Jeruzalem i posjete muslimanska sveta mjesta, s tim da moraju biti stariji od 60 godina.

Svijet su obišle i fotografije više hiljada muslimana koji su bajram-namaz klanjali na trgu u Moskvi. Glavni grad Rusije inače ima pet džamija, ali one nisu dovoljno velike da prime sve vjernike.

Muslimanima u Rusiji je danas bajram čestitao predsjednik te zemlje Vladimir Putin, muslimanima Bugarskoj predsjednik Rosen Plevneliev, kao i drugi predsjednici država širom svijeta.

U Egiptu je posebno veselo za ovaj blagdan, kao i širom muslimanskog svijeta. U Evropi su muslimani također obilježili Kurban-bajram u brojnim džamijama i u krugu porodica.