British Petroleum
0

Kupola ostaje do konačnog zatvaranja bušotine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska korporacija British Petroleum objavila je u nedjelju da nova kupola postavljena na njenu oštećenu bušotinu Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu i dalje uspješno sprječava istjecanje nafte, te da bi mogla ostati na svom mjestu još nekoliko sedmica, do konačnog zatvaranja bušotine tehnološkim muljem i betonom.

Glavni operativni direktor BP-a Doug Suttles rekao je na pres-konferenciji u nedjelju da eksperimentalna kupola postavljena na tzv. glavu bušotine na 1.500 metara dubine i dalje dobro brtvi, te kako za sada "ne postoji plan da se ponovo dopusti istjecanje nafte".

"Niko ko je povezan s ovom aktivnošću, ne želi da još nafte istječe u Meksički zaljev", rekao je Suttles.

Kupola bi, prema njegovim riječima, mogla ostati na bušotini sve do završetka pomoćne bušotine, kroz koju će se zabetonirati glavna bušotina.

"Za sada nema nikakvih problema sa zatvaranjem", rekao je Suttles, dodajući kako će zbog toga "bušotina ostati zabrtvljena".

BP je objavio da je prva pomoćna bušotina udaljena od prodora u oplatu glavne bušotine samo nekoliko metara, te da bi krajem jula ili početkom augusta glavna buština trebala biti zabetonirana.

Trodnevnim testiranjem 67-tonske kupole, visoke 5,5 metara, pokazalo se da ona može izdržati pritisak nafte i plina, kao i da unutrašnja struktura podvodne bušotine nije oštećena, jer nafta ne istječe na drugom mjestu nakon što je zaustavljeno istjecanje na glavi bušotine.

Prema procjenama američke vlade iz bušotine Deepwater Horizon u okean je isteklo oko 700.000 hiljada tona nafte, nakon eksplozije na naftnoj platformi 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika.