Svijet
13

Kuhar preživio tri dana u potonulom brodu na 30 metara dubine

Klix.ba
Kuhar s broda Jascon 4, Harrison Okene, spašen je skoro tri dana nakon što je bio zarobljen u zračnom džepu potonulog brodskog trupa.

Nick van Heerden imao je misiju da pronađe tijela iz potonulog broda kada je ugledao ruku koja ga pokušava uhvatiti. Tada je povikao: "Živ je, živ je!"

Dramatično spašavanje snimljeno je kamerom i prikazuje kako Okene sjedi u donjem vešu u uglu sobe gdje se stvorio tzv. zračni džep. Prema navodima službenika, preživio je skoro tri dana bez hrane i s nekoliko limenki gaziranog pića. Bio je zarobljen 30 metara duboko u moru.

Njegovih 11 kolega je preminulo kada se njihov brod prevrnuo i potonuo na obali Nigerije. Spasilački tim izvukao je Okenea na sigurno uz pomoć sigurnosne užadi.

Na snimku se čuje i kako jedan od spasilaca govori: "Jesi li ti kuhar? Oni uvijek prežive", aludirajući na pekara koji je preživio potonuće Titanica.

Nakon što je izveden na sigurno Okene je sretno pozirao sa svojim spasiocima Andreom Erasmusom, Darrylom Oosthuizenom, Guidom Graffom, Colbyjem Werretom i Tonyjem Walkerom.

Vezani članci