Svijet
0

Kufur iduće sedmice u Keniji

FENA
Predsjednik Gane Džon Kufur posjetit će sljedeće sedmice Keniju kako bi pokušao da pomogne u prevazilaženju etničkih sukoba u toj zemlji.

Kufur, koji je i predsjedavajući Afričke unije, pokušat će da pomiri opoziciju i predsjednika Kenije Mvaija Kibakija, kojeg opozicija na čelu sa Railom Odingom optužuje za izbornu krađu na izborima održanim 27. decembra. Nakon tih izbora izbili su veliki neredi i sukobi u kojima je poginulo više od 300 ljudi, a 250.000 je bilo prinuđeno da se iseli iz svojih domova.

Kibaki, kojeg je izborna komisija zvanično proglasila pobjednikom na izborima, najavio je u subotu da je spreman da prihvati formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Opozicija je međutim ostala pri stavu da to ne bi ništa značajno promjenilo u državi i zahtjeva odlazak sa vlasti Kibakija i međunarodno posredovanje u rješavanju krize.

"Zemlja gori. Mi smo veoma ogorčeni time što je ova vlada pokušala da blokira što skoriji dolazak predsjednika Kufura", izjavio je portparol Odinge Salim Lone.

U Kibakijevom taboru nisu željeli da komentarišu zbog čega je pomjerena posjeta Kufura, koja se očekivala još ranije.

Odinga je pomogao Kibakiju 2002. godine da dođe na mjesto predsjednika, ali je Kibaki poslije toga prekršio obećanje i nije doveo Odingu na premijersku funkciju.