Svijet
181

Kućni pas do smrti izgrizao novorođenče staro tri dana

Klix.ba
Porodični pas, mješanac staforda izgrizao je na smrt novorođenče staro tri dana. Tragedija se dogodila u San Diegu u Kaliforniji.

Kako piše Reuters, u trenutku kad se nesreća dogodila, pas je sa parom i bebom ležao na krevetu. Par je gledao TV, a pas se uplašio nakon što se majka nakašljala. Navodno je pas tada u stanju panike napao i izgrizao bebu koja se nalazila kraj njega prije nego su majka i otac mogli išta napraviti.

Nekoliko sekundi kasnije, majka i otac su uspjeli bebu izvući iz njegovih čeljusti, no bilo je prekasno i pas je dječaku već nanio fatalne povrede.

Par je bebu odvezao u hitnu, no nažalost, ljekari su vrlo brzo po dolasku konstatovali smrt.

Policija je ovu vijest podijelila i na Twitteru, nazvavši ovo tragičnom nesrećom.

Pas je prevezen u azil za brigu o napuštenim životinjama, a trenutno se nalazi u karantini. Porodica će odlučiti o tome žele li da pas bude uspavan, a nakon deset dana imaju pravo i da psa uzmu nazad, ukoliko to žele.

Pas po imenu Polo je težak 43 kilograma, a mješanac je staford terijera i njemačke doge. Bio je sterilisan i nikad ranije nije pokazivao nikakve znakove agresivnosti.

Vlasti će provjeriti da li je pas možda bio bijesan.

U međuvremenu, ova je vijest privukla dosta pažnje na društvenim mrežama. I dok jedni suosjećaju s porodicom, navodeći kako se ovakva tragedija mogla dogoditi svima, drugi ih pak kritikuju tvrdeći kako psima nikako nije mjesto sa bebama.

Ono što ovaj incident čini neobičnim jeste činjenica da stafordi i njemačke doge nisu poznate po svom agresivnom ponašanju, za razliku od pit bullova i rotvajlera, koji su odgovorni za čak 91 posto smrti od napada pasa u 2015. godini u SAD-u.

U periodu od 2005. do 2015, za čak 76 posto napada pasa bili su odgovorni upravo pit bullovi i rotvajleri, a za pit bullove se zapravo veže čak 82 posto ovakvih tragičnih slučajeva.