Svijet
0

Kucinich objavio razloge povlačenja iz predsjedničke utrke

FENA
Američki kongresnik hrvatskog porijekla Dennis Kucinich u četvrtak je najavio da se povlači iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, spominjući kao razlog isključenje iz predizbornih TV rasprava i želju da osigura sedmi mandat u Kongresu u svojoj izbornoj jedinici u Clevelandu, Ohio.

"Postoji tačka na kojoj jednostavno shvatite, prihvatite, da se to neće dogoditi, i krenete dalje", rekao je Kucinich u intervjuu s urednicima i novinarima lokalnog lista Cleveland Plain Dealer, vezanom uz lokalnu kampanju za kongresne izbore u novembru.

Povlačenje iz predsjedničke utrke službeno će objaviti u petak, u sindikalnom sjedištu u Clevelandu.

Kucinich (61), jedan od najliberalnijih zastupnika Demokratske stranke s jakim sindikalnim zaleđem, od početka je bio na začelju predsjedničke utrke, no slabi rezultati na predizborima nisu ga pokolebali i potaknuli na povlačenje iz utrke, poput drugih kandidata.

Kada su ga nacionalne TV kuće 'de facto' uklonile iz utrke, ne pozivajući ga na TV rasprave, pokušao se sudskim putem izboriti za pravo nastupa, ali nije uspio.

Ono što ga je sada natjeralo na povlačenje, jest ozbiljan izazov koji mu prijeti na izborima za Kongres, u kojem je isključiva posvećenost predsjedničkoj kampanji počela raditi protiv njega.

Gradski vijećnik iz Celevelanda, Joe Cimperman, pokrenuo je zapaženu kampanju za demokratsku nominaciju u Kucinichevom 10. kongresnom okrugu, koji obuhvaća zapadna predgrađa Clevelanda, prikupivši stotine hiljada dolara i pozornost medija.

U TV oglasu proziva Kucinicha da je propustio više od 300 glasanja u Kongresu i naziva ga kongresnikom 'na pola radnog vremena', s punom plaćom, te poziva birače da ga "otpuste".

Na prošlim izborima, 2006., Kucinich je osvojio 76 posto glasova, što će teško ponoviti.

The Washington Post u petak priznaje Kucinichu da je svojim nepopustljivim antiratnim stajalištima i energičnim nastupima u TV raspravama, ostavio traga u demokratskoj kampanji, artikulirajući u njoj krajnje liberalno krilo stranke, prenijela je Hina.