Nećete je naći ni na jednoj karti
0

FOTO / Kuća užasa u Berlinu decenijama je bila mjesto psihološkog horora

Klix.ba
Berlinski zatvor Hohenschönhausen na kartama decenijama nije zvanično postojao, baš kao što "nisu postojale" ni zloglasne snage državne sigurnosti Istočne Njemačke, zvane Stasi. Ipak, lokalno stanovništvo dobro zna kakvi su se sve horori dešavali unutar ove kuće strave i užasa, koja je konačno zatvorena 1990. godine.

Hiljade političkih zatvorenika u periodu od 1951. do 1989. godine bili su zarobljeni i nestali su u tom zatvoru, a ostat će poznat i po ekstremnim tehnikama ispitivanja. Zatvorenicima nikad nije rečeno gdje su to zadržani i bili su u potpunosti odsječeni od svijeta. Među njima je bilo mnogo poznatih ličnosti koje su se protivile tadašnjem režimu.

Dobro obučeno osoblje zatvora imalo je zadatak da iza visokih zidova psihološki slomi zatvorenike i kod njih u toku višemjesečne torture stvori osjećaj potpune nemoći. Tome u prilog išla je i taktika potpune izolacije od drugih zatvorenika, tako da bi shvatili da su prepušteni na milost moćnim državnim snagama sigurnosti.

U Hohenschönhausenu su se našli mnogi stanovnici Berlina koji su u toku gradnje Berlinskog zida 1961. godine pokušali pobjeći u Zapadnu Njemačku. Padom Berlinskog zida 1989. došlo je vrijeme da se ukinu snage Stasi i zatvori ovaj zatvor. To se konačno desilo 3. oktobra 1990.

Fotograf Philipp Lohöfener napravio je snimke zatvora danas.

"Kući sam se vratio s nečim što je više od fotografija. Kad koračate kroz te ćelije i prostorije ne prestraši vas samo vizuelno iskustvo, već i miris i zvuk vaših koraka. Osjećate se neugodno. Tu neugodnost sam pokušao zabilježiti na svojim fotografijama", izjavio je on.

Na jednom od snimaka vidi se ćelija za ispitivanje zatvorenika koja je iznutra obložena gumom. Neki od zatvorenika svjedočili su da se i danas počnu tresti kad se nađu u blizini te prostorije i da ne mogu smoći snage da uđu unutra. Psihološki teror ostavio je trajne posljedice na mnoge od njih te i dan danas ne mogu spavati.