Svijet
67

Kuća u kojoj je rođen Adolf Hitler će biti srušena

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kuća u Austriji u kojoj je rođen nacistički vođa Adolf Hitler bit će srušena kako ne bi bila "žarište" neonacista, javlja BBC.

O kući u kojoj je Hitler rođen se mnogo raspravljalo. Radi se o nekadašnjem motelu u Braunau am Innu, koji je bio u središtu debate da li je neophodno da se sruši ili da se samo promijeni namjena korištenja.

Situaciju je dodatno iskomplikovala aktuelna vlasnica, koja je odbila mogućnost prodaje. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka je rekao da je komitet eksperata odlučio da će kuća biti srušena, pišu austrijske novine Die Presse.

Nova zgrada koja će biti izgrađena na istom mjestu koristit će se za administrativne ili humantirane svrhe.

"Hitlerova kuća će biti srušena. Temelji mogu ostati, ali će na tom mjestu biti podignuta nova zgrada. Koristit će je lokalne vlasti ili dobrotvorne organizacije", navodi se u novinama.

Kuća je već godinama predmet pravne bitke između vlasnice Gerlinde Pommer i vlade, koja ju je iznamljivala od 1972. godine kako se ne bi "zloupotrebljavala". Mjesečna stanarina košta 4.800 eura.

Pommer je danas penzionerka, ali i dalje odbija prodati trospratnicu. U posljednjih pet godina je kuća potpuno prazna, ali vlasnica nije dopuštala ni renoviranje. Ranije je korištena i kao centar za ljude s invaliditetom.

Glasnogovornik ministarstva odbrane je za AFP izjavio da je amandman koji omogućava vladi da zaplijeni kuću još uvijek u proceduri, što znači da je na parlamentu da odobri rušenje, Međutim, odluka će vjerovatno uznemiriti zajednicu, jer su jedni željeli da postane centar za izbjeglice, dok su je drugi željeli pretvoriti u muzej posvećen oslobođenju Austrije od nacističke vladavine.

Kulturne organizacije su se ranije protivile rušenju kuće jer je ona dio historijskog centra grada.

Hitler je rođen u iznajmljenoj sobi na najvišem spratu 20. aprila 1889. godine. Tokom nacističke vladavine kuća je posjećivao veliki broj turista. Kada su nacisti počeli gubiti moć 1944. godine, zatvorena je za javnost.

Uprkos naporima vlade da spriječi dolazak neonacista, oni još uvijek dolaze.

"Vidio sam ljude iz Italije i Francuske koji su dolazili ovdje i divili se. Jedan Francuz me je pitao gdje je Hitler rođen", izjavio je lokalni stanovnik.