Times
0

Kuća gori, a Brown se šepuri po svijetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Posjeta premijera Gordona Browna Washingtonu privukla je značajnu pažnju britanske štampe.

Napominjući da do ove posjete dolazi u jeku produbljivanja finansijskog haosa, Guardian piše da će Gordon Brown od Baracka Obame zatražiti da se pridruži naporima za sprečavanje globalne depresije.

Britanskom premijeru, koji se očajnički nada da će mu susret s novim američkim predsjednikom popraviti rejting kod kuće, potrebna je Obamina podrška za planirane reforme bankarskog sistema i međunarodnih finansijskih institucija, koje će biti na dnevnom redu samita Grupe 20, početkom aprila u Londonu.

Times smatra da bi Brownu bilo pametnije da sjedi kod kuće i rješava probleme s kojima se suočavaju njegovi sunarodnjaci.

Opasno je po premijera, navodi list, što se stiče utisak da se šepuri po svijetu, dok ljudi u Britaniji gube radna mjesta i domove.

Lijepo je baviti se reformama i globalnim vizijama, ali većinu glasača muče druge brige - kako da plate račune i stambene kredite i u kakvom su stanju škole u koje idu njihova djeca, piše Times.

Daily Telegraph, u osvrtu na protekli, kako ga naziva, katastrofalni samit EU u Bruxellesu, piše da je taj skup ogolio nešto što su svi već znali - da globalna ekonomska kriza prijeti da pocijepa kako jedinstveno tržište kontinenta tako i mirnu tranziciju u evropsku eru blagostanja, poslije raspada Sovjetskog saveza.