Svijet
2

Kubancima nakon 54 godine dozvoljeno da kupuju uvozne automobile

Klix.ba
Kubanske vlasti su odlučile dozvoliti svojim stanovnicima da kupuju moderne automobile proizvedene u drugim zemljama. Do donošenja novog zakona 2011. godine Kubanci su mogli prodavati automobile proizvedene prije revolucije 1959. godine, a zakon donesen prije dvije godine je omogućio kupovinu i prodaju polovnih i novih automobila uz dopuštenje vlasti. Međutim u srijedu je usvojen zakon koji omogućava kupovinu automobila svima, ali od državnih prodavača.

Privatno vlasništvo je strogo ograničeno na otoku pod komunističkom vlašću od 1959. godine, a promjene su usvojene kako bi se popravila kubanska ekonomija. Od 2011. godine su dozvole za kupovinu uvoznih automobila dobijale osobe koje su važne vladi, a to su doktori i diplomate. Međutim, ove sedmice su ministri odobrili usvojili nove zakone koji "eliminišu postojeće mehanizme odobravanja kupovine motornih vozila od države", navodi se u novinama Komunističke partije na Kubi.

Kao rezultat toga, kupovina novih i polovnih motocikala, automobila, kombija, malih kamiona, minibuseva dozvoljena je svim Kubancima i strancima, kao i kompanijama i diplomatima.

Osobe koje već imaju dozvole će imati prioritet, no, svi i dlaje moraju automobile kupovati od prodavača koje kontrolište država. Kubanci i stranci neće moći sami uvoziti automobile.

Novi zakon će biti objavljen u sljedećih nekoliko dana, a postat će važeći za mjesec dana.

"Da, dozvoljeno mi je da kupim automobil, ali čime? Nažalost, naša ekonomija nam ne dozvoljava da štedimo novac kako bi mogli kupiti automobil", rekao je Kubanac Jorge Canso.

Ovaj zakon je dio reformi koje uvodi predsjednik Raul Castro s ciljem da poboljša kubansku ekonomiju.