Svijet
4

Kubanci se opraštaju od Fidela Castra

SRNA
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Portret mladog Fidela Castra visine devet spratova postavljen je danas ispred hotela "Plaza" u Havani, u vrijeme kada se Kubanci opraštaju od čovjeka koji je vladao ovim ostrvom skoro pola vijeka.

Državni mediji prenose posvete i priče o Castrovom životu od kada je on umro u petak, 25. novembra. Neprestano se emituju njegovi govori, intervjui i izvještaji o putovanjima u inostranstvo, a o Castru govore ugledni Kubanci.

"Vlada opšta žalost, koja nije samo formalnost ili nešto nametljivo ili fokusirano na spoljni svijet, nego nešto potpuno intimno", rekao je bivši predsjednik Nacionane skupštine Rikardo Alarkon.

Obični građani uglavnom su ostali kod kuća, a na ulicama su zabranjene proslave ili emitovanje muzike u periodu od devet dana žalosti.

AP prenosi da Castrova smrt nije pogodila mlađe Kubance, koji kažu da on nije ostavio značajan trag u njihovim životima. Kubom u posljednjih deset godina vlada Fidelov brat Raul, koji se ne pojavljuje često u javnosti.

Očekuje se da će desetine hiljada ljudi danas izaći na ulice, kada će počasna topovska paljba iz 21 topa biti upriličena u glavnom gradu Havani i Santijagu, gdje je Kastro pokrenuo revoluciju 1953. godine.

Vlasti nisu saopštile da li će pepeo bivšeg lidera biti izložen u kompleksu spomenika Hozeu Martiju u Havani, gdje će biti postavljen memorijal posvećen Kastru, sa isječcima iz njegovih govora.

Od srijede, 30. novembra, Castrov pepeo bit će nošen Kubom u periodu od tri dana putem kojim se kretala njegova pobunjenička armija iz planina Sijera Maestra do Havane.

Kastrov pepeo potom će biti položen na groblju Santa Ifigenija u Santijagu.