Saopćenje vlade
0

Kuba zahtijeva od SAD-a da je izbriše s terorističke liste

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kuba je u petak odbacila optužbe Sjedinjenih Američkih Država da podržava terorističke skupine i zatražila da bude izbrisana s američke liste "država koje financiraju terorizam".

U saopćenju kubanske vlade osporene su tvrdnje Washingtona da Kuba podržava baskijske i kolumbijske grupe povezane s terorističkim aktivnostima i pruža utočište bjeguncima iz SAD-a.

Kuba također zahtijeva da ju se odmah izbriše s američke terorističke liste, na koju je stavljena 1982. godine za vrijeme američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Svrstavanje Kube među terorističke zemlje je "nepravedno, neosnovano i politički motivirano obilježje koje je u suprotnosti s primjernim ponašanjem naše zemlje u borbi protiv terorizma", nevedeno je u priopćenju.

Kao razlog stavljanja Kube na popis država koje financiraju terorizam Washington je istakao pružanje skloništa pripadnicima baskijske separatističke grupe u Španiji ETA i davanje podrške kolumbijskim pobunjenicima.

Kuba tvrdi da je mali broj pripadnika ETA-e živio na Kubi u dogovoru sa španskom vladom, ali da nisu činili terorističke aktivnosti dok su bili u toj zemlji.

Što se tiče kolumbijskih pobunjenika, kubanske vlasti tvrde da su od njih sve strane tražile da sudjeluju u mirovnom procesu i da je zbog toga povremeno bila domaćin pregovora.

Sjedinjene Države su, s druge strane, davale utočište "stotinama kriminalaca, ubojica i terorista" za koje se u priopćenju kaže da su djelovali protiv kubanske vlade od 1959. godine kada je na čelo države došsao Fidel Castro, koji je 2008. predao vlast mlađem bratu Raulu.

Posljednje optužbe Kube pokazuju sve veće nezadovoljstvo predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, nakon što je došavši na vlast nagovijestio poboljšanje odnosa dviju zemalja.

Washington je razljutio kubanske vlasti početkom sedmice svojom odlukom da se putnici koji u SAD dolaze iz 14 zemalja, uključujući i Kubu, podvrgnu posebnim provjerama, poslije neuspjelog terorističkog napada na američki putnički zrakoplov na liniji Amsterdam - Detroit.

Usprkos Obaminim odlukama da ukine neke zabrane na putovanja između dvije zemlje i započne pregovore o migracijskoj politici i poštanskoj službi, lideri Kube kritizirali su američkog predsjednika zbog neuspjeha da u većoj mjeri promijeni politiku Washingtona prema Havani.

Da bi se unapređenje odnosa nastavilo, Obama je kazao da Kuba mora poboljšati ljudska prava i osloboditi političke zatvorenike, na što su Kubanci odgovorili da su to pitanja unutarnje politike.