Fidel Castro
0

Kuba spremna za razgovore s Obamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivški kubanski predsjednik Fidel Castro izjavio je da je Havana otvorena za razgovore s Barackom Obamom i da se zvaničnici s novoizabranim američkim predsjednikom mogu sresti gdje god on to želi.

"S Obamom razgovori mogu biti obavljeni gdje god on to želi", naveo je Kastro u najnovijoj kolumni, objavljenoj u četvrtak u državnim medijima.

Castro je u kolumni, koju piše otkako je obolio 2006. godine, istaknuo da bi Obama morao imati na umu da metod "štapa i mrkve" neće djelovati u slučaju Kube, prenio je Reuters.

"O suverenim pravima kubanskog naroda nema pregovora", istaknuo je Castro. Prije izbora u SAD-u on je pohvalio Baracka Obamu kao jednu inteligentnu i humanu osobu.

Njegov mlađi brat Raul, koji je preuzeo dužnost šefa države, izjavio je krajem novembra kako je voljan sastati se s Obamom na neutralnom terenu da bi pokušali riješiti američko-kubanski spor star četiri desetljeća.

Intervju s Raulom Castrom za američki list "Nation" uradio je američki glumac Sean Penn, koji je putovao u Havanu nakon što se sreo s kubanskim saveznikom, predsjednikom Venecuele Hugom Chavezom, a prije Obamine pobjede na predsjedničkim izborima 4. novembra.

Obama je najavio da će promijeniti politiku administracije Geprgea W. Busha kojom se Amerikancima kubanskog porijekla ograničavaju posjete Kubi, kao i slanje novca njihovima porodicama koje tamo žive.

Posljednji rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazali su da je većina Amerikanaca kubanskog porijekla koji žive na Floridi za ukidanje američkoga trgovinskog embarga protiv Kube.

U anketi se 55 posto ispitanih protivi daljnjem embargu koji su Sjedinjene Države uvele protiv Kube prije skoro pet decenija.

U Miamiju živi 650.000 Kubanaca, što čini više od četvrtine stanovništva šire oblasti toga grada.