Svijet
0

Kuba osudila Amerikanca, SAD traži njegovo oslobađanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kubanski sud osudio je američkog humanitarnog radnika Alana Grossa na 15 godina zatvora jer je, kako je obrazloženo, radio na podrivanju vlasti u Havani, prenijela je kubanska državna televizija.

Gross (61) osuđen je u subotu zato što je predao savremenu satelitsku opremu za komunikacije s pristupom internetu, što se na Kubi smatra vrstom subverzije. On je službeno optužen za djela protiv neovisnosti i teritorijalnog integriteta države i ima pravo žaliti se višoj sudskoj instanci.

Tužilac je u procesu koji je trajao tri dana tražio zatvorsku kaznu od 20 godina i rekao kako dokazi upućuju da je Gross bio uključen u subverzivni plan čiji je cilj da se sruši revolucija.

Američka vlada je ranije precizirala da je Gross omogućio pristup Internetu židovskim grupama na Kubi, ali da nije počinio nikakav zločin.

Promatrači očekuju da se to pitanje riješi na političkom nivou i da Gross bude oslobođen.

Sjedinjene Američke Države su u subotu pozvale kubanske vlasti da odmah i bez uvjetovanja oslobode Amerikanca Alena Grossa, koji je na Kubi osuđen na 15 godina zatvora.

Izražavamo žaljenje zbog te odluke, navodi se u saopćenju glasnogovornika State Departmenta Philipa Crowleyja i dodaje da je Gross posvetio svoj život pomaganju ljudima u više od 50 država.

On je boravio na Kubi kako bi pomogao da se kubanski narod poveže s ostatkom svijeta, napominje se u saopćenju.

Crowley je podsjetio da je američka državna tajnica Hillary Clinton nedavno ocijenila da je Gross nepravično zarobljen suviše dugo. "Pozivamo kubansku vladu da ga odmah i bez uvjetovanja oslobodi. Da mu omogući da se vrati porodici i tako okonča dugo iskušenje koje je počelo prije više od godinu dana", ističe se u saopćenju.