Svijet
0

Kuba odobrila besplatne zahvate promjene spola

Sarajevo-x.com
Foto: Yahoo!
Foto: Yahoo!
Kuba je odobrila operacije promjene spola i nudit će ih ubuduće besplatno za sve zainteresirane građane, navodi se u izvještaju.

Ovaj potez je posljednji u seriji promjena implementiranih od strane predsjednika Raula Castroa od februara, od vremena kad je naslijedio starijeg brata, Fidela. Kćerka Raula Castroa, Mariela, se nalazi na čelu kubanskog Nacionalnog centra za seksualno obrazovanje, koje snažno podržava novu politiku.

Ministar zdravlja Jose Ramon Balaguer je potpisao rezoluciju koja odobrava hirurške zahvate promjene spola, izjavio je jedan od službenika centra koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer mjere još uvijek nisu zvanično poduzete. Rezolucija treba u subotu biti postavljena na Internetu.

Ovaj zahvat će biti besplatan kao dio usluga zdravstvenog sistema zemlje.

Uposlenici centra za seksualnu edukaciju su ranije izjavili da je 28 transeksualaca tražilo da se podvrgnu operaciji i da su se kubanski doktori sa liječnicima iz Belgije pripremili za liječničke procedure.

U Kubi je 1998. godine bila uspješno izvedena operacija promjene spola, ali budući zahvati su bili otkazani jer su unaprijed izazvali negativan publicitet, objavljuje američki portal Yahoo!.

Otkako je postao prvi predsjednik u posljednjih 49 godina, mlađi Castro je razriješio Kubance zabrana koje im ranije nisu dozvoljavale da posjeduju mobitele, koji bi bili registrovani na njihova imena i da iznajmljuju hotelske sobe i auta. Njegova vlada je, između ostalog, decentralizovala državni poljoprivredni sektor, povisila penzije za umirovljenike i umanjila plaće za neke državne službenike.