Svijet
0

Kuba od novog predsjednika SAD-a očekuje ukidanje embarga

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kubanski ministar vanjskih poslova izjavio je da njegova vlada očekuje od budućega američkog predsjednika da odgovori na široke međunarodne zahtjeve i ukine trgovinski embargo protiv Kube koji je na snazi već 47 godina.

Nakon što je Generalna skupština UN-a podržala ukidanje ekonomskoga i trgovinskog embarga s najvišim brojem glasova do sada - 185 za, tri protiv i dva suzdržana - ministar Felipe Perez Roque izjavio je u intervjuu da bi pobjednik izbora od 4. novembra trebalo da sasluša tu poruku.

"Očekujemo od novog predsjednika da promijeni politiku prema Kubi nakon skoro 50 godina", izjavio je on za Associated Press.

Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose s Kubom, svrstale su tu zemlju na listu država sponzora terorizma i dugo insistiraju na njenoj izolaciji ograničenjima putovanja i trgovinskim embargom. Embargo uveden 1962. bio je pooštren tokom dva mandata Georgea W. Busha.

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama izjavio je kako će biti spreman sastati se s kubanskim čelnikom Raulom Castrom bez preduvjeta i olakšati ograničenja na putovanja kada je riječ o porodičnmim kontaktima i slanju novca koji Amerikanci kubanskog porijekla šalju svojim porodicama u zemlji.

Republikanski kandidat John McCain nazvao je ponudu "pogrešnim signalom", ali je također izjavio da se zalaže za olakšanje ograničenja Kubi kada Sjedinjene Države "budu potpuno uvjerene u njezin put ka slobodnoj i otvorenoj demokratiji".

Perez Roque je izjavio kako je glasanje u 192-članoj Generalnoj skupštini UN-a bilo "jasan signal raspoloženja međunarodne zajednice u korist normalizacije odnosa između SAD-a i Kube, i u korist ukidanja embarga".

Nakon američkih izbora, kazao je, "nadamo se punoj normalizaciji u odnosima između Kube i SAD-a".

Kazao je da je Kuba predlagala Bushovoj administraciji da djeluju zajednički protiv ilegalne trgovine droga, krijumčarenja ljudi i ilegalne imigracije, ali se to pokazalo nemogućim "jer se aktuelna vlada protivi tome i želi promjenu režima na Kubi".

Kazao je da je kubanski predsjednik Raul Castro tvrdio u nekoliko navrata "da smo sprermni započeti razgovor između dvije strane, naravno zasnovan na uzajamnnom poštovanju, suverenitetu i pravu svake zemlje da se drži svog puta".

U govoru Generalnoj skupštini 43-godišnji kubanski ministar izjavio je da je američki embargo stariji od bilo koga iz njegove generacije.

"Sedam od deset Kubanaca provede čitav život kao žrtva besmislene i beskorisne politike koja bezuspješno pokušava baciti naš narod na koljena", kazao je Perez Roque.

Novi predsjednik "treba odlučiti o tome hoće li priznati da je blokada propala politika koja stvara veću izolaciju i diskreditira njegovu zemlju" ili će Sjedinjene Države nastaviti "s pokušajima da kubanski narod i dalje pati od gladi i bolesti", kazao je.