Svijet
0

Kuba: Nakon 50 godina oživjelo tržište nekretnina

FENA
Kubanci su počeli da ulažu novac u nekretnine i ta pojava registrovana je ne samo u Havani, već i u drugim gradovima te karipske zemlje.

Promet nekretnina podstaknut je mjerama koje je vlada usvojila u cilju oživljavanja građevinskog sektora, ali i usvajanjem zakona kojim je, poslije pola vijeka zatišja, stanovnicima "Crvenog ostrva" ponovo omogućeno da kupuju i prodaju nepokretnu imovinu.

Ove promjene su ocijenjene kao najveći "manevar" kubanskog predsjednika Raula Kastra, otkako je prije tri godine preuzeo državno kormilo, prenosi B92.

Njegov režim se zalaže za razvoj privatnog preduzetništva i smanjenje državne kontrole nad posustalom ekonomijom, ocjenjuje The New York Times.

Prethodnih pet decenija, kubanska komunistička vlada je zabranjivala prodaju nekretnina i "gvozdenom pesnicom" kontrolisala građevinski sektor.

Građani su mogli samo da razmjenjuju nekretnine i to su činili kroz složene aranžmane i na crnom tržištu.

Vladale su nestašice građevinskog materijala, a birokratske procedure su trajale "u nedogled".

"Trgovci na crno su isporučivali građevinski materijal pod okriljem tame, a kupovina vreće pijeska bio je proces nalik kupovini droge", piše New York Times.

Ali, u protekla dva mjeseca, vlada je uvela brojne olakšice, te ponudila subvencije i kredite za kupovinu ili obnovu nekretnina.

Na ulicama Havane mogu se videti ljudi kako farbaju fasade i proširuju svoje stare kuće.

Jedan Kubanac koji je ostvario „pristojnu“ zaradu popravkom mobilnih telefona izjavio je da planira da potroši oko 10.000 dolara na obnovu kuće u kojoj živi.

Za kupovinu nekretnina uglavnom su zainteresovani kubanski emigranti, kao i Kubanci koji su u braku sa strancima, dok prodavci pokušavaju da prodaju mahom veće kuće.