Svijet
0

Kuba: Ministar Roque osudio Bushove "pozive na nasilje"

FENA
Kuba je u srijedu uvečer oštro osudila američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je otvoreno pozvao Kubance na pobunu protiv komunističkog režima.

"Ti nas nikada nećeš prisiliti da padnemo na koljena", izjavio je kubanski ministar vanjskih poslova Felipe Perez Roque odgovarajući na govor američkog predsjednika.

Bush je pozvao kubansku vojsku i policiju da obore sadašnji režim Fidela Castra i uvedu višestranačku demokratiju.

Ministar Perez je osudio predsjednika SAD-a zbog tog "poziva na nasilje" i "upotrebu sile" protiv vlasti u Havani, prenio je između ostalog AP.

Bushov govor potvrđuje da je on "frustriran" jer nije proveo svoj plan o promjeni režima na Kubi iako mu se približava kraj drugoga četverogodišnjeg mandata, dodao je on.

Kubanski ministar je pozvao SAD da se prestane miješati u unutarnje poslove njegove zemlje te ukine ekonomsku blokadu Kube koja je na snazi više od 40 godina.

On je također osudio Bijelu kuću zbog krvoprolića u Iraku: "Vi niste oslobodilac, gospodine Bush. Vi ste brutalni ugnjetavač. Vaša vlada čini invazije, masakrira i muči ljude u ime slobode", izjavio je ministar Perez.