Svijet
0

Kuba i EU obnovile saradnju nakon pet godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija i Kuba obnovile su saradnju koja je prekinuta prije pet godina zbog spora oko političkih zatvorenika na karipskome socijalističom otoku.

Kubanski ministar vanjskih poslova Felipe Pérez Roque i evropski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel potpisali su deklaraciju o saradnji, koju je Michel ocijenio "prekretnicom u odnosima EU-a i Kube".

U sporazumu se dvije strane pozivaju da pronađu načine da sarađuju u oblastima kao što su trgovina, zaštita životne sredine, nauka i tehnologija, prenio je Reuters u četvrtak.

Evropska komisija, izvršni organ Unije, saopćila je da bi u zajedničke projekte moglo biti uloženo između 20 i 25 miliona eura, kao i da će biti izdvojeno dva miliona eura za sanaciju posljedica uragana Gustav i Ike.

Ministar Pérez Roque je izjavio da je učinjen "značajan napredak" u odnosima EU-a i Kube, ali da "ostaju stvari koje treba učiniti i ispraviti".

"Ono što se nama čini najvažnijim jeste da se ovaj dijalog može pozabaviti tim pitanjima, uključujući najteža pitanja, ali uvijek na osnovu uzajamnog poštovanja", poručio je Pérezu povjerenik Michel na ceremoniji potpisivanja.

Evropska unija je 2003. uvela diplomatske sankcije Kubi zbog hapšenja 75 protivnika komunističke vlasti, od kojih je, kako se vjeruje, još 55 u zatvoru.

Sankcije su ukinute na samitu EU-a u junu, kako bi se ohrabrile reforme na Kubi nakon što je vlast preuzeo Raul Castro, brat oboljelog predsjednika Fidela Castra, ali je saopćila da će svake godine obavljati procjenu stanja ljudskih prava na tome karipskom otoku, udaljenom 145 kilometara od SAD-a, podsjeća britanska agencija.