Svijet
13

Ku Klux Klan je i dalje živ i veoma aktivan

Klix.ba
Ku Klux Klan
Ku Klux Klan
Trodijelni dokumentarac magazina VICE, "Triple Hate", govori o rasizmu u Americi i neredima u Memphisu, kada je 75 članova Ku Klux Klana protestovalo protiv preimenovanja Nathan Bedford Forrest Parka.

U martu ove godine, blizu 75 članova Ku Klux Klana (KKK), sa kapuljačama, zastavama i krstovima, okupilo se u Memphisu kako bi protestovali protiv preimenovanja Nathan Bedford Forrest Parka. Samo mjesec dana ranije, gradsko vijeće Memphisa odlučilo je promijeniti ime parka koji slavi kontroverznog konfederacijskog generala i trgovca robljem, prvog "Velikog čarobnjaka" KKK-a.

Ovaj potez je izazvao bijes članova i simpatizera ove ekstremističke grupe. Novinari magazina VICE otputovali su u Memphis i razgovarali sa članovima klana koji su se pripremali za proteste, što je dovelo do stvaranja trodijelnog dokumentarca "Triple Hate", koji govori o rasizmu u Americi.

Članovi ogranka klana iz Sjeverne Karoline dovezeni su autobusima na protest te prebačeni u ograđeni prostor ispred Okružnog suda u Shelbyju. Neki su nosili i ozloglašene šiljate kapuljače i mahali zastavama sa obilježjima klana.

Policija navodi da je održan i protest protiv KKK-a te da su ti demonstranti prebačeni u drugi ograđeni prostor i da su, tokom dana, privukli čak 1.275 ljudi. Protesti su prošli mirno, bez povrijeđenih i materijalne štete.

Prateći proteste u Memphisu, novinari magazina VICE putovali su sa rasističkom grupom Loyal White Knights of the Ku Klux Klan te prisustvovali ceremoniji paljenja krsta u šumama Mississippija.

"KKK i dalje živi i radi u Americi. Otiđite u šume Mississippija i uvjerite se sami", kaže novinar Rocco Castoro, dok stoji okružen muškarcima sa kapuljačama, okupljenim oko zapaljenog krsta.

Pored protesta u Memphisu, novinari VICE-a snimili su i manje proteste održane u gradu Tishomingo u Mississippiju. "Da nije bilo bijelog čovjeka da se bori za vas, još uvijek biste brali pamuk u poljima", poručio je jedan od učesnika protesta okupljenim građanima, među kojima je bilo i Afroamerikanaca.

Novinari su prisustvovali i roštilju koji su organizovali članovi klana iz Mississippija. "Umoran sam od svih crnaca i Meksikanaca koji misle da posjeduju Ameriku. Mislim da ova gomila crnaca želi bijelcima oduzeti njihovu historiju", rekao je Michael Clayton, jedan od članova klana.

Najjeziviji trenutak u dokumentarcu je kada uniformisani članovi klana iz Mississippija poručuju: "Večeras ćemo pobiti neke crnčuge".