Nakon novog napada
0

Krvoproliću u Afganistanu ne vidi se kraj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Krvoproliću u Afganistanu ne vidi se kraj – pretposlednjeg dana u godini poginulo je ukupno osam Amerikanaca i petero Kanađana.

U istočnoj provinciji Khost, na granici s Pakistanom, bombaš samoubica aktivirao je eksploziv sakriven u prsluku u američkoj vojnoj bazi.

Među osam poginulih je i nekolicina agenata CIA-e, potvrđeno je u Washingtonu, prenio je BBC.

"Osam Amerikanaca ubijeno je u napadu na američku vojnu bazu u Regionalnom zapovjedništvu Istok u Afganistanu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly.

Američka vojska je saopćila da osam stradalih nisu vojnici, navodi CNN.

Bombaš-samoubica detonirao je eksplozivni prsluk u teretani vojne baze Forward Operating Base Chapman. Bombaš je uspio zavarati sigurnost i doći do teretane u bazi, rekao je jedan neimenovani dužnosnik.

On je za bazu Chapman rekao da "nije regularna baza", sugerirajući da je koriste američke obavještajne agencije, prenosi The New York Times na internetskom portalu.

Američke vlasti su nedavno objavile da će poslati dodatni kontingent trupa u Afganistan kako bi se međunarodne snage u toj zemlji djelotvornije borile protiv talibana.

Pet Kanađana, među kojima četiri vojnika i novinarka, poginulo je u srijedu u južnoj afganistanskoj provinciji Kandahar kada je njihovo vozilo pogodila bomba, saopćilo je kanadsko ministarstvo odbrane a prenio Reuters.

U toj eksploziji do koje je došlo na oko četiri kilometra od grada Kandahara povrijeđeno je nekoliko Kanađana, objavljeno je na web stranici ministarstva.

U Afganistanu je raspoređeno oko 2.800 kanadskih vojnika.

Glavni štab kanadske vojske zatražio je u novembru od oficira u Afganistanu da počnu pripreme za povlačenje trupa, predviđeno za 2011. godinu, navodeći da će za to biti potrebno više mjeseci.