'Sporna' pobjeda
0

Krvavi neredi u Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tri osobe su poginule, a nekoliko desetaka ih je ranjeno u nemirima koji su izbili u subotu navečer u Iranu nakon proglašenja sporne pobjede Mahmouda Ahmadinejada na predsjedničkim izborima, objavila je u nedjelju arapska televizija Al-Arabiya na svojoj internetskoj stranici.

U najtežim nemirima koji su izbili u Teheranu od islamske revolucije 1979. godine hiljade Ahmadinejadovih protivnika sukobilo se s njegovim pristalicama i policijom, pri čemu su deseci ljudi ranjeni, a policija je uhapsila veliki broj protestnika.

Al-Arabiya je javila kako su iranske vlasti zatražile od stranih novinara da napuste zemlju, pogotovo nakon što su tokom noći na trgu Fatimi u blizini iranskog ministarstva unutarnjih poslova odjeknuli hici.

Tokom nereda iranska policija napala je ekipu talijanske televizije, objavio je list La Repubblica u internetskom izdanju. Riječ je o ekipi novinarke Lucije Goracci koja je izvještavala za informativnu emisiju Tg3.

Iranska policija je, kako je objavljeno, pretukla prevoditeljicu televizijske ekipe, a kamermana Ettorea Cianchija držala je petnaestak minuta dok nisu pronašli sve snimke protesta i nereda na ulicama Teherana te ih zaplijenili.

Talijanski novinari su rekli kako iranska policija svim sredstvima pokušava spriječiti strane kamermane da snime sukobe i izgrede na teheranskim ulicama. Međutim, BBC je u svom programu na farsiju emitirao snimku policajaca koji tuku jednu mladu djevojku.

Poraženi Ahmadinejadov protivnik Mir Hossein Moussavi zatražio je od vjerskih vođa Irana da zaštite kritičare režima i njegove pristalice koje tuku i zlostavljaju.

Bivši iranski predsjednik Hashemi Rafsanjani se, kako je javila Al-Arabiya, protestirajući zbog rezultata, izbora povukao sa svojih dužnosti na čelu državnog Vijeća za pomirenje i Skupštine stručnjaka, dviju vrlo utjecajnih institucija u Iranu.

Al-Arabiya je emitirala i snimke na kojima policija napada demonstrante, a snage sigurnosti opkoljavaju teheransku četvrt Džamran u kojoj živi veliki broj reformskih političara među kojima i bivši predsjednik Muhamed Hatami, prenijela je Hina.