Svijet
25

Krvavi makovi londonskog tornja simboliziraju prolaznost ljudskog života

Klix.ba
Ovog je ljeta londonski toranj mjesto na kojem je postavljena zanimljiva instalacija - 888.246 keramičkih makova crvene boje sa ciljem podsjećanja na pale borce i žrtve Prvog svjetskog rata.

Ovu instalaciju umjetnika Paula Cumminsa i dizajnera Toma Pipera naziva "Krv je obojila zemlju i more u crveno", a koja je otvorena tačno 100 godina nakon prvog britanskog uključenja u Prvom svjetskom ratu, dosad je imalo priliku vidjeti skoro četiri miliona ljudi.

Visina makova se kreće između 15 cm i jednog metra, a postavljeni su tako da imitiraju "rijeku krvi". Prvi keramički mak je "zasađen" u julu, a posljednji će biti dodat 11. novembra i tada je instalacija trebala biti uklonjena, nakon čega su cvjetovi trebali biti prodani u humanitarne svrhe. Naime, svaki cvijet će biti dostupan za kupovinu po cijeni od 32 eura, a 10 posto zarade je trebalo biti podijeljeno u šest različitih humanitarnih udruženja.

Ipak, na hiljade ljudi su potpisali online peticiju kojom zahtijevaju da se ova instalacija zadrži još neko vrijeme, pa čak i da postane trajna, kako bi je priliku imalo vidjeti što više ljudi.

"Instalacija je prolazna, baš kao i ljudski život, život onih koji su poginuli tokom Prvog svjetskog rata. Bilo bi lijepo makove zadržati ovdje još neko vrijeme, no oni nisu vječni i njihov je cilj upravo da simboliziraju prolaznost. Uostalom, oni više ne pripadaju meni, sada pripadaju svijetu", kaže Cummins.