Uzaludne kritike UN-a
2

Krvava subota: U Siriji danas ubijene 43 osobe

FENA
Sahrane u Homsu (Foto: AFP)
Sahrane u Homsu (Foto: AFP)
Najmanje 43 osobe su ubijene u subotu u Siriji, uprkos kritikama od strane generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

Većina žrtava je stradala u centralnim pokrajinama Hami i Homsu. Ta područja su ključna uporišta opozicije u ustanku protiv vladavine predsjednika Bashara al-Assada.

Najmanje 36 osoba je stradalo kada su vojne snage izvršile napad na područje El-Latmana u Hami, izvjestio je Sirijski opservatoriji za ljudska prava.

Ostale četiri osobe su ubijene u vojnim napadima na područje Tibat el-Imam na periferijama Hame, prenosi Reuters. Među poginulima su i tri civila, uključujući jednu ženu i njeno dijete, u napadu sigurnosnih snaga na područje el-Kusijar u Homsu.

U međuvremenu, pobunjenici su napali zračnu bazu Minak, na periferiji Alepa, trećeg najvećeg grada u zemlji, i ubili jednog oficira i dva civila. Vijesti iz Sirije je teško potvrditi jer je Vlada zabranila ulazak nezavisnim novinarima u nemirna područja otkako je ustanak počeo u martu 2011. godine.

Ban je rekao da dogovoreni prekid vatre od 10. aprila "nije izgovor za daljnja ubijanja". U izjavi koju je dao u petak navečer osudio je napade sirijskih trupa na "nedužne civile, uključujući žene i djecu, uprkos obećanjima sirijske vlade da će uvesti prekid vatre u nastanjenim centrima".

Dvije strane se međusobno optužuju za intenziviranje napada uoči isteka roka za primirje, koje stupa na snagu u četvrtak ujutro, ako vladine snage počnu povlačenje iz gradova 48 sati prije toga, u skladu sa mirovnim planom zajedničkog specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana.