U Sulu moru kod Filipina
0

Kruzer sa 600 turista pluta morem nakon požara u strojarnici

FENA
Kruzer Azamara Quest
Kruzer Azamara Quest
Luksuzni kruzer sa skoro 600 uglavnom američkih i evropskih turista u subotu je plutao filipinskim vodama nakon požara u strojarnici u kojem je povrijeđeno pet članova posade, saopćili su obalna straža i vlasnik kruzera.

Požar u strojarnici u petak navečer je suzbijen ali je ostavio kruzer Azamara Quest bez pogona u mirnim vodama na sredini Sulu mora, saopćeno je.

Kapetan je, kao mjeru predostrožnosti, pozvao sve putnike da se pripreme da napuste brod, ali evakuacija na kraju nije bila neophodna, saopćila je kompanija Azamara Club Cruises na svojoj internet stranici.

"Među putnicima nije bilo povrijeđenih i atmosfera na palubi broda je mirna", navodi se u saopćenju.

Posada je kasnije osposobila jedan od brodskih motora, omogućujući plovilu da se obnovi kllimatizacija, tekuća voda i hlađenje.

I prevoznička kompanija i filipinska Obalna straža saopćili su da je pet članova posade zadobilo povrede od dima i da su liječeni na palubi.

"Ipak, jedan član posade je ozbiljnije povrijeđen i njegovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku njegu koja se može pružiti samo u bolnici", navodi se u saopćenju kompanije.