Svijet
0

Kršćani u Bagdadu na meti terorista

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U nizu napada na domove kršćana u Bagdadu poginule su tri osobe, a 26 ih je povrijeđeno, saopćilo je iračko ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Kuće kršćana u više bagdadskih kvartova gađane su u srijedu između šest i osam sati ujutro (po lokalnom vremenu). U napadu su poginule tri, a ranjeno 26 osoba", rekao je neimenovani izvor u ministarstvu.

Kako se navodi, na kuće su ispaljene dvije minobacačke granate, a bačeno je deset bombi ručne izrade.

Tri kuće, čiji su vlasnici kršćani, u utorak uvečer su također bile na meti bombaških napada, ali u eksplozijama nije bilo žrtava.

Agencija Reuters je prenijela da joj je neimenovani izvor u ministarstvu vanjskih poslova Iraka rekao kako su napadi izravno povezani s napadom na katoličku crkvu u centru Bagdada 31. oktobra, u kojem su poginule 53 osobe, među njima i dva svećenika.

Odgovornost za oba napada preuzeo je ogranak Al-Qaide poznat kao Islamska država Irak, a napadi su namijenjeni zastrašivanju kršćana, prenio je BBC.

Ipak, crkveni i politički dužnosnici su pozvali kršćane da ne napuštaju zemlju u kojoj žive više od 2.000 godina. Svećenik u jednoj kršćanskoj crkvi u Bagdadu Saad Sirap Hana rekao je da su ljudi uplašeni i zbunjeni i da dolaze u crkvu pitati što da rade.

Organizacija Islamska država Irak je 3. novembra saopćila da planira napade na kršćane u Iraku, kojih je nakon masovnog napuštanja zemlje od početka rata 2003. godine ostalo oko 600.000.