Australija
0

VIDEO / Krokodil Prljavi Harry predviđa pobjednika izbora

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nije hobotnica Paul jedina "vidovita" životinja na svijetu. U Australiji su sve oči uoči današnjih općih izbora bile uprte u krokodila Prljavog Harryja. Krokodil je predvidio pobjedu dosadašnje premijerke Julie Gillard.

Reptil je ovu "odluku" donio u svom kavezu u Darwinu, gdje su mu ponudili dvije grickalice, jednu sa karikaturom Gillardove, a drugu sa njenim oponentom iz konzervativne koalicije Tonyjem Abbottom.

Pet metara dug krokodil nakon nekoliko minuta izašao je iz vode i potom se usmjerio prema svojoj meti, prenose agencije.

Harry je prethodno predvidio da će Španija odnijeti trofej pobjednika SVjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Isto je učinila i hobotnica Paul u Njemačkoj.

Još jedan krokodil u parku u Darwinu ima sličan talent kao Harry. Ime tog krokodila je Bert. Prije nekoliko sedmica izabrao je pobjednika najveće utrke konja u tom gradu.

Izbori u Australiji održavaju se danas (subota), a glasačka mjesta se zatvaraju u 18 sati po tamošnjem vremenu, nakon čega će biti poznato koja je od dvije popularne stranke osvojila povjerenje glasačkog tijela - konzervativci koje predvodi Abbott ili laburisti koje predvodi Gillard.

Većina analitičara, pak, očekuje da će laburisti, s tijesnom većinom, ostati na vlasti u svome drugom trogodišnjem mandatu.