Svijet
0

Krizni samit o Grčkoj: Dogovor moguć do sredine sedmice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Krizni samit eurozone završen je u ponedjeljak s porukom da je do srijede navečer, kada je zakazan novi sastanak eurogrupe, moguće dovršiti pojedinosti dogovora s Grčkom, ali da je ostalo još puno posla koji treba obaviti u kratkom vremenu.

Predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker izrazili su uvjerenje da će se ove sedmice postići rješenje za Grčku.

"Uvjeren sam da će eurogrupa u srijedu postići dogovor o Grčkoj", rekao je Juncker nakon kriznog samita čelnika 19 zemalja eurozone, koji je sazvan zbog Grčke.

Donald Tusk je dodao da su novi grčki prijedlozi pozitivan korak naprijed i da će ih se odmah početi analizirati te da bi eurogrupa trebala dovršiti posao najkasnije do srijede navečer.

I njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je da grčki prijedlog predstavlja napredak, ali da je ostalo još puno posla koji se mora obaviti u kratkom vremenu.

Ona je izrazila nadu da će čelnici 28 zemalja članica, koji će se u četvrtak i petak okupiti na redovitom samitu "trebati samo primiti na znanje dogovor postignut na eurogrupi o Grčkoj".

Grčka je vlada predala popis mjera koje namjerava poduzeti i koje, kako je ocijenjeno na samitu, predstavljaju dobru osnovu za postizanje dogovora sredinom ove sedmice.

U tom prijedlog grčka vlada kaže da planira primarni budžetski suficit (u koji se ne računaju izdvajanja za otplatu dugova) od 1 posto BDP-a za ovu godinu i 2 posto za sljedeću. Vjerovnici su dosad tražili primarni suficit od 1,5 posto za ovu i 2,5 posto za sljedeću godinu.

Grčka vlada također predlaže smanjenje poreza na male prihode i njihovo povećanja za velike prihode. Porezi na dobit od 2016. godine povećali bi se s 26 na 29 posto, a uveo bi se i posebni porez na preduzeća koja ostvaraju dobiti preko 500.000 eura.

Predviđa se i povećanje poreza na luksuz, velike automobile, bazene, avione i brodove duže od 10 metara.