Guardian
0

Kriza u odnosima SAD-a i Rusije

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Londonska štampa piše u srijedu o mogućim posljedicama špijunske afere po američko-ruske odnose: dnevnik The Guardian ocjenjuje da su Rusija i Sjedinjene Države suočene s najozbiljnijim diplomatskom krizom otkako je Barack Obama stupio na predsjedničku funkciju.

Kremlj je snažno osudio uhićenje desetero ruskih špijuna u Americi, uz napomenu da ta operacija FBI-ja podsjeća na poteze iz razdoblja hladnog rata.

Guardian prenosi stav jednog analitičara iz Moskovskog Carnegie centra kako je potpuno nezamislivo da Rusija ne odgovori na tu američku akciju. Nije, međutim, jasno kakav odgovor će uslijediti, s obzirom da uhićene osobe nisu diplomatski ni konzularni dužnosnici, što isključuje odgovor po načelu "milo za drago".

Ova špijunska afera je osobito neugodna za predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji mnogo govori o korupciji i bezakonju, mada na tom planu ništa ne poduzima.

Incident neće utjecati na bilateralne odnose s Washingtonom, jer nije u interesu ni Obame ni Medvedeva da se oni ponovno zamrznu i dovedu do, kako piše list, hladnog mira. Pa ipak, zaključuje Guardian, ova afera je poslužila kao podsjetnik za obje strane koliko toga se još mora učiniti da bi odnosi između Rusije i Zapada postali normalni.

Financial Times u uredničkom komentaru piše da je nedavno "resetovanje" odnosa između Moskve i Washingtona dovelo do iznenađujuće konstruktivne atmosfere, i to ne samo u njihovim odnosima.

Popravili su se i ruski odnosi sa zemljama središnje Evrope, a čak su ublažene i donedavno vrlo oštre međusobne optužbe koje su razmjenjivali Moskva i London povodom ubojstva bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u britanskoj prijestolnici.

Zbog toga bi bila velika šteta da se postojeći zamah izgubi. Rusija se mora upitati jesu li joj špijunske afere poput ove, kojima ništa ne dobiva a gubi stečeno povjerenje, zaista neophodne, napominje autor uredničkog komentara u Financial Timesu.