Vladimir Putin
0

"Kriza je stigla preko okeana"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin u utorak je spustio ton govoreći o ekonomskim teškoćama Grčke i svome grčkom kolegi Georgiosu Papandreuu, koji je u posjeti Moskvi, predočio da Sjedinjene Države ne stoje ništa bolje od Grčke u smanjenju duga i fiskalnog deficita.

"Kao što svi znamo, globalna ekonomska kriza nije počela ni u Grčkoj, ni u Rusiji, ni u Evropi", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora s Papandreuom i dodao da je "kriza pristigla preko okeana", što se jasno odnosi na SAD, prenio je Reuters.

"Tamo (u SAD-u) vidimo slične probleme – ogroman vanjski dug i proračunski deficit", rekao je Putin i naglasio da Rusija i Grčka treba da se koncentriraju na "realnu ekonomiju" kako bi prebrodile ekonomsku krizu.

Papandreuova posjeta Moskvi potaknula je spekulacije da bi se Grčka mogla okrenuti Rusiji, koja još posjeduje treće po veličini devizne rezerve na svijetu i koja je voljna povećati svoj politički utjecaj radi financijske pomoći.

Irska je u oktobru 2008. počela pregovore o zajmu s Rusijom nakon kolapsa svojih najvećih banaka i domaće valute.

Ta mala zemlja je, međutim, na kraju uspjela osigurati financije od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nordijskih susjeda, tako da ruski zajam nikada nije materijaliziran, podsjetio je Reuters.

Grčki i ruski dužnosnici su negirali da je financijska pomoć Grčkoj na dnevnom redu pregovora u Moskvi, dok je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao da je savjetovao Papandreuu da se obrati MMF-u i Svjetskoj banci za pomoć. "Ovo nije kraj svijeta. Vjerujem da ćemo izaći iz ove situacije znatno jači nego što smo sada", kazao je Papandreu.