SAD
0

Kritikovan plan o ostanku zatvorenika iza rešetaka

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američka unija građanskih sloboda (ACLU) kritikovala je preporuku Ministarstva pravosuđa da 47 zatvorenika u Guantanamu na Kubi treba ostaviti do daljnjeg iza rešetaka bez suđenja, javlja danas BBC.

Zvaničnici američkog Ministarstva pravosuđa kažu da su ti ljudi previše opasni da bi ih oslobodili, ali da im ne mogu suditi jer dokazi protiv njih ne bi bili prihvaćeni na američkom sudu.

"Kao što je važno brzo zatvaranje zatvora važno je da se to uradi ispravno a to znači okončanje ilegalne politike beskrajno dugog zatvaranja bez optužnice ili suđenja", rekao je izvršni direktor ACLU-a Anthony Romero.

Bijela kuća saopštila je da predsjednik ne mora da prihvati preporuku Ministarstva pravosuđa.

Preporuka je uslijedila nakon što je istekao rok koji je predsjednik Barack Obama postavio sebi drugog dana od stupanja na dužnost da će zatvor u Guantanamu biti raspušten 22. januara.

Zvaničnici Ministarstva pravosuđa preporučili su da 35 zatvorenika može biti izvedeno pred sudove i vojne tribunale, a 110 može biti oslobođeno bilo sada ili kasnije.

Preostalih 47 zatvorenika previše su opasni za oslobađanje, ali im se ne može suditi jer su dokazi protiv njih previše slabi ili su izvučeni na silu, prema tome ne vrijede na sudu.
ACLU tvrdi da tako opasni zatvorenici ne postoje i ponovili su svoj poziv za raspuštanje zatvora.

"Ukoliko postoje vjerodostojni dokazi da ti zatvorenici postoje nema razloga zašto ti dokazi ne bi bili iznijeti protiv njih na krivičnom sudu", rekao je Jameel Jaffer, direktor projekta nacionalne bezbjednosti pri ACLU-u.

"Krivični zakoni su dovoljno široki da 'pokriju svakoga' ko predstavlja ozbiljnu prijetnju, a federalni sudovi su sasvim osposobljeni da optuženicima pruže fer suđenje štiteći vladine legitimne interese", rekao je Jaffer.

Američki pravosudni sistem isključuje dokaze dobijene silom ne samo zato što je mučenje nelegalno, već  zato jer su ti dokazi nepouzdani, kaže Jaffer.

Vjeruje se da bi ova preporuka mogla užasnuti mnoge pristalice Obame koji su se nadali da će predsjednik okončati praksu zatvaranja bez suđenja.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće naglasio  je da je to samo preporuka, koju Obama ne mora da prihvati i koju  će kasnije razmatrati Vijeće nacionalne bezbjednosti.
Kongres je nedavno saopštio da samo oni kojima će se suditi mogu biti prebačeni na tlo SAD, prema tome ostaje pitanje šta da se radi sa onima za koje zvaničnici žele da ostanu neograničeno u zatvoru bez suđenja.

Više od 40 zatvorenika oslobođeno je iz zatvora tokom prve godine Obaminog predsjedničkog mandata.

Međutim diplomatski sporovi  i protivljenje u zemlji da se zatvorenici ostave na američkom tlu  poremetili su planove potpunog zatvaranja, a još uvijek se razmatraju planovi o prebacivanju zatvorenika, kojima se može suditi, u zatvor u Ilinoisu.

List Wašington Post piše da među 80 oslobođenih zatvorenika ima oko 30 državljana Jemena.

List navodi da je oslobađanje zatvorenika iz Jemena suspendovano do daljnjeg nakon pokušaja napada u američkom avionu za Detroit, koji je navodno planiran u Jemenu.
Državljani Jemena čine oko polovinu zatvorenika u Guantanamu.

Obama je postavio rok 22. januar 2010. godine  skoro odmah po stupanju na dužnost za zatvaranje Guantanama.

Američki predsjednik je nedavno rekao da želi raspuštanje zatvora ove godine, ne navodeći datum.