Konferencija UN-a
0

Kritikovan kapitalizam, MMF i WB

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kritika kapitalizma, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) bili su i u četvrtak glavna tema konferencije o reformi globalnog finansijskog sistema i mehanizmima za pomoć zemljama u razvoju, koja se održava u sjedištu UN-a u New Yorku.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea okrivio je kapitalizam za globalnu finansijsku krizu i predložio da se ukinu MMF, WB i ostale međunarodne finansijske institucije koje su osnovane u Breton-Vudu krajem Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters.

Ističući da se zemlje u razvoju suočavaju s krizom koju je izazvao kapitalizam, Korea je ocijenio da reformisanje sistema Breton-Vuda za njih nema nikakvog smisla.

Kubanski ministar trgovine Rodrigo Malmierka Dijaz je izjavio da su MMF i WB osiromašile nacije širom svijeta i da treba da budu ukinute.

Reuters podsjeća da je konferencija prvobitno bila zakazana od 1. do 3. juna, ali je nikaragvanski predsjednik Generalne skupštine UN Migel D'Eskoto morao da je odloži zbog nesuglasica u vezi s nacrtom završnog dokumenta o reformisanju globalnog finansijskog sistema.

Na trodnevnoj konferenciji, koja je počela u srijedu, učestvuju predstavnici oko tri četvrtine od ukupno 192 zemlje članice Generalne skupštine UN-a. Na skupu se nisu pojavili zapadni lideri, a diplomate kao razlog za to navode rašireno nezadovoljstvo zbog načina na koji je predsjednik D'Eskoto organizovao konferenciju, prenose agencije.

U petak treba da se usvoji završni dokument, čiji su nacrt predstavnici zapadnih zemalja ocijenili kao "previše radikalan".

Nacrt dokumenta, u koji je Reuters imao uvid, sadrži zaključak da zemlje članice smatraju prioritetom potrebu sveobuhvatne reforme MMF-a, koja će "da poveća njegovu kredibilnost i odgovornost, njegov legitimitet i efikasnost".

Među prijedlozima i preporukama su veća transparentnost svetskih, nacionalnih i privatnih finansijskih institucija, napori za formiranje jedinstvene rezervne svetske valute i smanjivanje protekcionizma u globalnoj trgovini.