Francuska
0

Kritike na papine izjave o AIDS-u

FENA
Papa Benedikt XVI, koji je u utorak doputovao u Kamerun u svoju prvu posjetu Africi, pozvao je kamerunske biskupe da budu "branitelji prava najsiromašnijih" i "potiču da se čine djela ljubavi", prenijele su agencije.

"Tako će vjernici biti potaknuti da konkretno dožive Crkvu kao istinsku Božiju obitelj okupljenu u bratskoj ljubavi, što isključuje svaki etnocentrizam i pretjerani partikularizam te doprinosi pomirenju i suradnji između naroda na dobro svih", rekao je Papa okupljenim biskupima u crkvi u Yaoundeu.

Benedikt XVI je pozvao Katoličku crkvu da "snažno brani najveće vrijednosti afričke obitelji" koja je pritisnuta posljedicama "suvremenog doba i sekularizacije tradicionalnog društva".

Papa je, uz to, podsjetio na važnost odgoja vjernika kako bi se mogli oduprijeti "širenju sekta i ezoterijskih pokreta te sve jačem utjecaju različitih praznovjerja i relativizmu".

Papa će se prvi put sastati s afričkim vjernicima u četvrtak ujutro na misi na otvorenom, na stadionu Amadua Ahidji u Yaoundeu.

Papa će u četvrtak otputovati u Angolu, koja je druga stanica u njegovu afričkom putovanju.

Početak Papine turneje po Africi obilježile su rasprava diljem svijeta koje je potaknula njegova izjava o AIDS-u što ju je dao novinarima u utorak u zrakoplovu kad je pošao na put.

Čelnica humanitarne organizacije Liječnici svijeta (MDM) u srijedu je Papinu izjavu da upotreba prezervativa "pogoršava" stanje AIDS-a nazvala "vrlo opasnom".

"To su veoma pogubne riječi s obzirom na posljedice koje takva poruka može izazvati u Africi gdje žive dvije trećine seropozitivnih osoba", rekla je Beatrice Luminet, u MDM-u zadužena za prevenciju pandemije.

"To je nedopustivo i ugrožava akcije prevencije koje već godinama provode nevladine udruge", dodala je.

"Zagovaranje apstinencije nema veze sa stvarnošću", kazala je Luminet.

"Ljutiti smo jer su u pitanje dovedene godine našega rada, a milijuni ljudi će se zaraziti zbog takvih izjava koje su sasvim oprečne jednoj od glavnih poruka Crkve, a to je poštovanje života", rekla je.

I Francuska je u srijedu, preko svog ministarstva vanjskih poslova, izrazila "veoma veliku zabrinutost" zbog izjava pape Benedikta XVI protiv upotrebe prezervativa koja, kako je ocijenila, ugrožava "prijeku potrebu da se ljudski život zaštiti" u borbi s AIDS-om.

"Premda nismo mjerodavni donositi sud o Crkvenoj doktrini, mislimo da takve riječi dovode u pitanje politiku javnog zdravstva i potrebu za zaštitom ljudskog života", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Eric Chevallier.

Britanske nevladine udruge izrazile su u srijedu žaljenje zbog "pomutnje" koju su uzrokovale izjave pape Benedikta XVI po kojima upotreba prezervativa "pogoršava" problem AIDS-a.

"Papine izjave doista nisu dobrodošle i poruka su pomutnje u Africi, području gdje je Katolička crkva veoma utjecajna", rekla je Judith Melby, stručnjakinja za Afriku u kršćanskoj nevladinoj udruzi Christian Aid, prenijela je Hina.

"Naše stajalište je da je apstinencija važan dio skupa mjera, ali ona sama ne može spriječiti prenošenje virusa HIV-a. Svuda u svijetu već je zaražen velik broj ljudi. Ima parova u kojima je jedan pozitivan, a drugi negativan i nedvojbeno je da moraju koristiti prezervative", dodala je.