Evropska unija
1

Kritike Iranu zbog "alarmantnog" rasta broja pogubljenja

FENA
Evropska unija (EU) u srijedu je kritikovala Iran zbog "alarmantnog" rasta broja pogubljenja u ovoj godini, pozivajući vladu u Teheranu da uvede moratorij na smrtnu kaznu. - Sudeći po posljednjim podacima, prikupljenim iz brojnih izvora, broj pogubljenja u Iranu tokom prvih pet mjeseci 2012. godine potvrđuje da je to jedna od zemalja koje najčešće koriste smrtnu kaznu u svijetu, izjavio je portparol povjerenice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton.

"Ashton je duboko zabrinuta tim alarmantnim rastom", izjavio je portparol, prenosi Reuters.

Ashton predvodi pregovore između šest svjetskih sila i Irana o nuklernom programu Islamske Republike, u nadi da će riješiti spor nastao zbog sumnji međunarodne zajednice da Iran nastoji proizvesti atomsku bombu. Vlada u Tehernu negira te optužbe.

Iran se često suočavao s optužbama za kršenja ljudskih prava i za korištenje smrtne kazne.

Iranski mediji su javili da je 15 osoba obješeno - od kojih je 14 bilo osuđeno za trgovinu drogom, a petnaesti da je agent izraelske obavještajne agencije Mossad.

EU je nametnula sankcije iranskim zvaničnicima za koje tvrdi da su igrali značajne uloge u teškim kršenjima ljudskih prava, uvodeći im zabranu putovanja i zamrzavajući njihova sredstva.

Te mjere uvedene su nakon što je EU nametnula sveobuhvatne ekonomske sankcije Iranu kako bi izvršila pritisak na vlast u Teheranu da odustane od spornog nuklearnog programa.