Suđenje Wildersu
0

Kritika religije nije kažnjiva

FENA
Geert Wilders (Foto: AP)
Geert Wilders (Foto: AP)
Kritizirati religiju nije kažnjivo djelo, ocijenilo je u petak holandsko državno odvjetništvo u procesu protiv holandskog zastupnika krajnje desnice Geerta Wildersa kojemu se sudi u Amsterdamu zbog poticanja na mržnju i diskriminaciju muslimana.

"Kritika nije kažnjiva osim ako je nedvosmisleno uperena prema samoj osobi, a ne isključivo prema njenim uvjerenjima", rekla je državna odvjetnica Birgit van Roessel dodajući kako "povreda osjećaja, uključujući i vjerskih, nema nikakvu ulogu".

Državno odvjetništvo, iznoseći svoja stajališta, ocijenilo je da "usporediti Mein Kampf s Kur'anom može 'povrijediti', ali to nije kazneno djelo".

Tužiteljstvo se u petak očituje o Wildersovoj krivnji po četiri tačke optužnog prijedloga zbog poticanja na mržnju i diskriminaciju prema muslimanima.

Geertu Wildersu, čija je stranka osvojila treće mjesto na parlamentarnim izborima 9. juna, sudi se zbog toga što je islam nazvao "fašističkom religijom" i što je zatražio zabranu Kur'ana, koji je usporedio s knjigom Mein Kampf Adolfa Hitlera. Wilders se u odbrani poziva na slobodu govora.

Suđenje zastupniku kojemu prijeti kazna do godinu dana zatvora i novčana kazna od 7.600 eura počelo je 4. oktobra. Postupak bi trebalo da traje sedam dana, a presuda se očekuje 5. novembra.