Svijet
11

Krim: Ukoliko Putin naredi, čelništvo će odobriti postavljanje nuklearnog oružja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnik spornog regiona Krim Sergej Aksionov rekao je da bi dopustio postavljanje nuklearnog oružja ukoliko bi to zatražio predsjednik Rusije.

"Ukoliko takva naredba dođe od našeg vrhovnog komandanta Vladimira Putina, mi ćemo je definitivno poštovati i sprovesti", rekao je Aksionov za rusku državnu agenciju Sputnik.

On je dodao da bi nuklearno oružje bilo "sasvim sigurno" na teritoriji poluotoka jer je vojna tehnologija koju posjeduje Ruska Federacija zapravo "najnaprednija na svijetu".

U posljednjem obilasku vojnih kapaciteta na Krimu, ministarstvo odbrane Rusije obavijestilo je javnost da planira premještanje strateških bombardera Tupolev 22M3 na poluotok, mada nije precizirano da li će sa avionima biti dopremljeno i nuklearno oružje.

Početkom mjeseca marta ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da ima potpuno pravo da na sporni poluotok postavi svoje oružje i vojne jedinice.

Krim je prošle godine referendumom izvršio otcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Ruskoj Federaciji. Ovaj čin nije priznat od većine zapadnih država, a Kijev smatra da je Krim i dalje njegova teritorija.