Svijet
0

Krim: Ruski vojnici zauzeli i granični prijelaz u Chernomoresku

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Šef ukrajinske Granične službe Oleg Slobodyan je izjavio da su ruski vojnici rano jutros izveli napad i zauzeli policijsku stanicu na graničnom prijelazu u mjestu Chernomorsku.

U izjavi za jednu ukrajinsku televiziju, Slobodyan je kazao da je napad izvela grupa od oko 30 ruskih vojnika, a da su u toku istrage o drugim detaljima napada.

Podsjetivši da ruski vojnici od jučer sprječavaju rad pograničnih osmatračnica, Slobodyan je kazao da su tehnički uređaji i komunikacijski kanali na dvije kule osmatračnice u potpunosti uništene.

Ukrajinski mediji javljaju da su ruski vojnici zauzeli i sjedište granične policije u Chongaru u gradu Kherson na jugu Krima, a da je tamošnje stanovništvo u znak protesta protiv aktivnosti ruske vojske na prozore okačilo nekoliko ukrajinskih zastava.

Uporedo s tim, veliki broj vojnih vozila ukrajinske vojske u gradu Lviv na zapadu zemlje je ukrcan na vozove za transport, a iz ukrajinskog ministarstva odbrane je saopćeno da je riječ o vojnoj vježbi, ali nije objavljen i podatak u kom pravcu će vozila biti transportovana.

Podsjećamo da je ukrajinska Granična služba i jučer saopćila da su ruski vojnici zauzeli 11 postaja ukrajinske granične policije na Krimu.