Svijet
0

Krim: Pripajanje Rusiji do 1. januara 2015. godine

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Rusije Vladimir Putin proslijedio je Parlamentu sporazum o pridruživanju Krima Rusiji, koji je jednostrano proglasio nezavisnost od Ukrajine.

Kako navodi službena ruska novinska agencija u svojoj vijesti, Putin je Parlamentu proslijedio sporazum koji je juče potpisao sa premijerom Krima Sergejom Aksenovim, načelnikom Opštine Sevastopolj Aleksejom Čalijem i predsjednikom Skupštine Krima Vladimirom Konstantinovim.

Na jučerašnjem svečanom potpisivanju sporazuma u Kremlju, on je proslijeđen na Ustavni sud, koji je danas saopštio da su pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji u skladu sa zakonom. Članovi suda jednoglasno su izglasali pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji, te su tekst sporazuma proslijedili Parlamentu.

Prema ruskim zakonima, nakon što tekst sporazuma izglasa Ustavni sud, o njemu se raspravlja na sjednicama gornjeg i donjeg doma Parlamenta.

Nakon što sporazum bude usvojen na oba doma Parlamenta, stupit će na snagu.

Prema potpisanom sporazumu, kao krajnji rok za pripajanje Krima Rusiji predviđen je 1. januar 2015. godine. U ovom periodu bit će okončano i formiranje ekonomskih, socijalnih, vojnih i zakonodavnih opštih i lokalnih organa.