Svijet
0

Polovina ukrajinskih vojnika na Krimu prešla na rusku stranu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Polovina ukrajinskih vojnika koji služe na Krimu prešli su na stranu Rusije.

Zvaničnik Ministarstva odbrane Ukrajine Aleksandar Rozmaznin kazao je na konferenciji za novinare da je skoro 50 posto vojnika koji se nalaze na Krimu prešlo na rusku stranu.

Rozmaznin je dodao da su prilikom povlačenja ukrajinskih vojnika sa Krima, ministarstva odbrane Ukrajine i Rusije konstantno bili na telefonskoj vezi te da se razgovaralo o nizu varijanti za povlačenje vojnika sa Krima, bez obzira da li su oni naoružani ili ne.

"Brodovi ukrajinskih Pomorskih snaga nisu u mogućnosti da izađu na otvoreno more kako bi se rasporedili trajno na nekom drugom mjestu", istakao je Rozmaznin, dodavši da uprkos tome ne postoji plan za potapanje ovih brodova. On je dodao da se nastavlja priprema smještaja vojnika koji će napustiti Krim, te da će pripadnici pomorskih snaga biti raspoređeni u mjesta poput Odese, Hersona, Nikolajeva i drugih.

Rozmaznin je kazao kako na Krimu još uvijek postoje vojne jedinice koje ruske snage nisu okupirale, ali nije želio iznositi detalje o tome. On je dodao da je potrebno uspostaviti koridore za evakuaciju ukrajinskih vojnika sa Krima te da o tome postoje političke odluke.

Nacionalno vijeće za odbranu i sigurnost Ukrajine donijelo je danas odluku o povlačenju ukrajinskih vojnika s krimskog poluostrva.