Svijet
20

Krim ima najdužu trolejbusku liniju na svijetu

Klix.ba
Natalia Yanukova svaki dan u proteklih 30 godina sjeda za volan trolejbusa koji vozi od glavnog grada Krima, Simferopolja, do gradića Yalte na obali Crnog mora. Putovanje je to dugo 85 kilometara i riječ je o najdužoj trolejbuskoj liniji na svijetu.
Foto: AFP
Foto: AFP

Stanovnici Krima ponosni su na ovaj kuriozitet, a posebno što, unatoč svim previranjima na ovom poluotoku, linija radi bez prestanka još otkako je prvi sekretar komunističke partije SSSR-a, Nikita Hruščov, naredio njenu izgradnju 1952. godine.

"Svaki dan na posao dolazim dobro raspoložena, jer je naša priroda prekrasna", kaže Yanukova za AFP.

Vožnja traje 2,5 sata, a trolejbuska trasa izgrađena je kroz prekrasna planinska područja Krima.

Hruščov je naredio izgradnju električne trolejbuske linije upravo zato da bi smanjio zagađenje prirode.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ovo je nekada bio jedini način da se veliki broj radnika preveze do liječilišta u planinama. Dok je linija bila na vrhuncu, trolejbus je kretao svake dvije minute, a dnevno je prevozio pola miliona ljudi.

"Ruta je simbolizirala novi život, život koji je ljudima bio ugodan i koji je donosio sreću. Danas trolejbusi izgledaju zastarjelo, ali to je slika Krima. U Švicrskoj imaju vozove, a mi imamo trolejbuse", kaže Valerij Zaikin, direktor kompanije Krym Trolleybus.

U danima prije nego što je trolejbus vozio, ovaj put su koristili Staljin, Rosvelt i Churchill kako bi u Yalti razgovarali o postratnom uređenju Evrope 1945. godine.