Dosjetljivi Meksikanci
0

Krijumčarili kokain u utrobama morskih pasa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Meksička mornarica prijavila je pronalazak više tona kokaina koje su trgovci drogom krijumčarili u tijelima smrznutih morskih pasa, piše BBC.

Naoružani oficiri meksičke mornarice koji su zaplijenili ogromne količine kokaina na jednom trgovačkom brodu na obali Jukatana još jednom su ostali zapanjeni dosjetljivošću krijumčara droge.

Naime, ovog puta su krijumčari na kilograme kokaina trpali u utrobe smrznutih morskih pasa, a kokain su otkrili psi tragači, iako su na brodu tvrdili da se u utrobi mrtvih životinja nalazi sredstvo za konzerviranje mesa.

Eduardo Villa, vrhovni komandant meksičke mornarice potvrdio je da se radi o pronalasku nekoliko tona kokaina, a pored morskih pasa, kokain je pronađen u unutrašnjosti religijskih figura, limenkama piva te u komadima namještaja i kućanskih aparata.

Također u utorak, meksička policija je u državi Sinaloa pronašla najveći laboratorij za proizvodnju metamfetamina na svijetu. U laboratoriji je pronađeno oko 50 litara efedrina, hemikalije koja se koristi za pravljenje metafmetamina koji izazivaju tešku ovisnost.

'Ova količina efedrina dovoljna je da se proizvede oko 40 tona metamfetamina' izjavio je jedan zvaničnik.

Od početka ove godine u Meksiku je umrlo 2.700 osoba koji su na neki način povezani s trgovinom i konzumiranjem droge, a u prošloj godini od istih posljedica umrlo je 6.300 ljudi.