Svijet
0

Krijumčari luksuznim gliserima prevoze migrante do Grčke

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Migranti nastavljaju napuštati zemlje zahvaćene ratom ili oružanim sukobima slabijeg intenziteta, kako bi pronašli bolji život u Evropi.

Kako bi njihov put do grčkog otoka Lezbos trajao što kraće, “organizatori” njihovog prevoza počeli su koristiti glisere i druge brze čamce.

Krijumčari su ranije uglavnom koristili gumene čamce ili motorne čamce sa snagom motora od oko deset konjskih snaga, no u posljednje vrijeme vrijeme migrante su počeli prevoziti i u luksuznim gliserima.

Guverner turskog grada Canakkale Hamza Erkal, u izjavi za AA, kazao je kako su krijumčari promijenili taktiku, te da su počeli umjesto gumenih čamaca počeli koristiti znatno brža plovila.

"Krijumčari migrantima redovno mijenjaju taktiku. Mi svakako u tom smislu nastojimo da što bolje razvijemo i naše taktike kako bi ih spriječili", rekao je Erkal, dodavši kako su odlučni da onemoguće ilegalne prelaske.

Kazao je kako krijumčari za prevoz migranata koriste mjesto Ayvacik, u Canakkaleu, obzirom da je najbliže grčkom otoku Lezbosu.

Prema riječima Erkala, krijumčari su spremni da čamac u vrijednosti od oko pet hiljada turskih lira, plate čak 50 hiljada kako bi što brže prevezli migrante do Lezbosa.

Guverner Erkal kazao je kako će spriječiti svaki prelazak iz Canakkalea prema Lezbosu, bilo da se radi o običnom čamcu ili skupom gliseru.