UN
0

Krijumčari afričke imigrante bacali u more

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest afričkih imigranata se utopilo a za još 11 se pretpostavlja da su smrtno stradali nakon što su ih krijumčari ljudima u Adenskom zalivu prisilili da skoče s palube u duboke vode kod obale Jemena, izvijestila je u utorak agencija UN-a za izbjeglice.

Krijumčarski brod prevozio je 40 Somalaca i 12 Etiopljana dok se u petak primicao jemenskoj obali, izjavio je Ron Redmond, glasnogovornik Visokog ureda UN-a za izbjeglice (UNHCR). Kada su krijumčarividjeli jemensku policiju na obali, u panici su prisilili putnike da skaču u duboku vodu, kazao je.

Redmond je izjavio da je 35 putnika sigurno doplivalo do obale, dok su vlasti izvukle šest tijela. Jedanaest ljudi je nestalo, javio je AP.

To je posljednji brutalni incident s uglavnom somalskim izbjeglicama koje pokušavaju krenuti na opasno putovanje od Roga Afrike do Arapskog poluotoka. Na stotine ih smrtno strada svake godine, od kojih se mnogi utope ili ih napadnu pirati.

Redmond je izjavio da je u ovoj godini poginulo 47 imigranata.

UNHCR tvrdi da je više od 50.000 imigranata prošle godine prešlo Adenski zaliv, koji povezuje Indijski okean sa Sueckim kanalom i Mediteranskim morem. Još oko 10.000 imigranata već je stiglo u Jemen u ovoj godini.