Svijet
0

Kremlj se vraća pisaćim mašinama iz straha od curenja informacija

SRNA
Ruska državna služba zadužena za zaštitu komunikacija u Kremlju planira kupovinu pisaćih mašina kako bi spriječila curenje informacija iz kompjutera, izjavili su izvori iz ove službe.

Povratak na papir i kucanje iz vremena sovjetske birokratije navodno je posljedica objavljivanja tajnih dokumenata na web siteu WikiLeaks i afere koju je pokrenuo bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije Edward Snowden.

Federalna služba zaštite (FSO), koja štiti i predsjednika Vladimira Putina, potrošit će nešto više od 11.000 eura na kupovinu većeg broja elektronskih pisaćih mašina, objavljeno je na web siteu državne agencije za javne nabavke.

"Ova kupovina planirana je duže od godinu dana", rekao je AFP-u izvor iz FSO.

List Izvestija piše da državna služba želi da kupi 20 pisaćih mašina, zato što priprema povjerljivih dokumenata na kompjuterima možda više nije sigurna.

"Poslije skandalozne distribucije dokumenata na WikiLeaksu, Snowdenovih izjava medijima i izvještaja o tome da je premijer Dmitrij Medvedev bio prisluškivan na samitu G20 u Londonu, odlučeno je da se proširi praksa korištenja papirnih dokumenata", piše list pozivajući se na izvor u FSO.

"Izvestija" navodi da, za razliku od štampača, svaka pisaća mašina ima jedinstven način zapisivanja znakova, pa se svaki dokument može povezati sa mašinom na kojoj je kucan.