Svijet
0

Kremlj najavio Jeljcinovu sahranu za srijedu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sahrana bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina obavit će se u srijedu, objavio je Kremlj u utorak.

Kremlj je saopćio da će Jeljcin - koji je vladao u vrijeme raspada Sovjetskog saveza i pokrenuo Rusiju ka pluralizmu i tržišnoj ekonomiji - biti sahranjen na moskovskom groblju Novodeviči, javila je britanska novinska agencija Press Association.

Jeljcin je preminuo od srčanog udara u ponedjeljak popodne u 76. godini. On je umro u Centralnoj kliničkoj bolnici, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na Sergeja Mironova, direktora medicinskog centra predsjedničke administracije.

Iako je Jeljcin u početku bio poštovan širom svijeta zbog prkošenja monolitnom komunističkom sistemu, mnogi Rusi će ga uglavnom pamtiti što je bio predsjednik u vrijeme teškog propadanja njihove zemlje.

Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski predsjednik, sumirao je složenost Jeljcinovog političkog života u poruci saučešća nekoliko minuta nakon što je smrt objavljena. On je spomenuo Jeljcina kao čovjeka "na čijim ramenima su bila podjednako dobra djela za našu zemlju i ozbiljne greške", sudeći po novinskoj agenciji Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin pozvao je Jeljcinovu udovicu, Nainu, kako bi joj izrazio saučešće, saopćio je Kremlj, ali nije naveo njegove komentare.

Svjetski lideri brzo su reagirali na njegovu smrt, nazivajući ga ličnim prijateljem i hvaleći ga kao hrabrog borca tokom dramatične promjene Sovjetskog saveza koja je obilježila kraj hladnog rata.

"Naše misli i molitve idu njegovoj porodici i ruskom narodu. Bivši predsjednik Jeljcin predvodio je Rusiju kroz period historijskog poreobražaja", izjavio je portparol američkog State Departmenta Sean McCormack.

Evropska unija i NATO saveznici pozdravili su Jeljcina kao čovjeka koji je premostio podjele iz hladnog rata i otvorio je Rusiju ka ostatku Evrope.

"Kao predsjednik on je imao enormne izazove i teške mandate, ali je sasvim sigurno približio Istok i Zapad i pomogao je što je saradnja zamijenila konfrontaciju", izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.