Kina o klimi
0

Kratkoročno financiranje zemalja u razvoju nije odgovor

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kratkoročno financiranje kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da se suoče s klimatskim zagrijavanjem nije odgovor, izjavio je u petak u Kopenhagenu kineski doministar za vanjske poslove He Yafei, nakon što je objavljeno kolika će biti poomoć Evropske unije.

"Sve to je kartkoročno i nije dovoljno.To nije ključ" problema, izjavio je on za štampu.

"Relativno je lako za razvijene zemlje da prezentiraju brojke za kratko vrijeme. Šta ćemo učiniti za tri godine", zapitao se on.

Važnije bi bilo imati bar srednjoročni operativni mehanizam i osigurati novac zemljama u razvoju", ocijenio je ministar.

Zemlje Evropske unije su odlučile u petak u Bruxellesu da daju 2,4 milijarde eura godišnje u naredne tri godine kako bi pomogle najosjetljivijim zemljama u vezi s klimatskim zagrijavanjem.

Na pitanje o mjestu financiranja u svjetskom sporazumu o klimi, kineski doiministar je ocijenio da zemlje u razvoju imaju na to "pravo". "One ne traže donacije. Oni koji su stvorili problem, posebno SAD, oni su odgovorni."

Peking je saopćio kako je njegov cilj da smanji "intenzitet zagađenja" za 40 do 45 posto do 2020. godine, u odnosu na 2005.