Nijemci priznali
0

Krastavci iz Španije nisu izvor E. coli u Njemačkoj

Sarajevo-x.com
Krastavci iz Španije nisu izvor bakterije Ecerihie coli u Njemačkoj. Ovo je u srijedu saopćila senatorica iz Hamburga Cornelia Prüfer-Storcks. Bakterija je pronađena, ali ne tipa 0104, što je dovelo do izbijanja Ecerihie coli, koja je već odnijela 16 ljudskih života.

Španska vlada je već zatražila naknadu štete nanesene uzgajivačima u toj zemlji, jer im je prodaja strašno opala nakon izbijanja epidemije.

"Uzrok treba tražiti u Njemačkoj, a ne u Španiji", rekao je španski ministar poljoprivrede Rosa Aguilar. "Mi smo razočarani načinom na koji Njemačka rješava problem. Španski uzgajivači su bili optuženi bez ikakvih dokaza. U Španiji nije bilo žrtava bakterije Ecerihia coli, bila su samo bolesna dva Španca koji su boravili u posjeti Njemačkoj", rekao je Agular, prenose njemački i španski mediji.

Richard Soepenberg iz Frunet Bioa, kompanije koja se bavi uzgojem organskog voća i povrća i koja je i proizvela krastavce za koje se tvrdilo da su uzročnici zaraze, rekao je da nije iznenađen ovim otkrićem.

"Mi smo to uvijek pretpostavljali. Testovi na našim krastavcima su uvijek bili negativni", rekli su iz kompanije Frunet Bio, koja još uvijek nije službeno optužena za trovanje.

"Dobili smo drugo mišljenje, koji je također bilo negativno, a time i pozitivno za nas. Mi nikada nismo dobili dokumentaciju koja bi dokazala da smo mi izvor zaraze. Od starta sam bio sumnjičav da krastavci imaju bilo kave veze s nama. Naši kupci su uglavnom na francuskom tržištu, gdje izvozimo 60 posto naše proizvodnje, a tamo niko nije obolio. Po mom mišljenju uzrok obolijevanja treba tražiti u sjevernoj Njemačkoj", rekao je Soepenberg.

Utorak poslijepodne također je obznanjeno da bakterija Ecerihia coli nije pronađena ni u povrću iz Holandije.