Spas je blizu
0

Kran za izvlačenje rudara stigao na mjesto nesreće

Sarajevo-x.com
Veliki kran koji će se koristiti za izvlačenje na sigurno 33 čileanska rudara je stigao na mjesto nesreće, te se očekuje da će rudari biti spašeni sljedeće sedmice, javlja "Sky News".

Dan nakon što je ostvaren neočekivan napredak u spašavanju zarobljenih čileanskih rudara, stigao je i veliki kran koji će ih pomoću kapsule pod nazivom "Phoenix" uskoro izvući na sigurno.

Šesnaest posebno obučenih spasilaca, koji će vršiti operaciju spašavanja, su također stigli na mjesto nesreće u blizini grada Copiapo, oko 800 km sjeverno od Santiaga.

Ekipe sastavljene od doktora, eksperata za rudarstvo i vatrogasaca, bit će podijeljeni u grupe po šest ljudi i radit će u smjenama tokom operacije spašavanja.

Četvorica će ostati na površini, dok će se dvojica spustiti do rudara i pobrinuti se da ih udobno smjeste u kapsule za izvlačenje, te ih na taj način pripremiti za dvadesetominutni put od 700 metara koji je potrebno preći do površine.

Prije toga je potrebno probušiti dovoljno širok otvor kroz koji će kapsula nesmetano prolaziti.

Zvaničnici su rekli da ekipa koja buši otvor jako brzo napreduje i da uspijeva probušiti 53 metra u dužinu za 16 sati. Preostalo je probušiti još samo 100 metara do mjesta kojem rudari mogu pristupiti.

Plan B u kojem radi bušilica Schramm T-130 nabolje napreduje.

Kada se otvor napravi, spasioci će procijeniti da li je dovoljno širok i da li će kapsula moći prolaziti kroz njega bez zapinjanja. Ukoliko bude poteškoća, otvor će biti obložen metalom.

"Naš prvi izbor je da otvor obložimo metalom, iako će to odložiti operaciju spašavanja par dana", rekao je organizator operacije Rene Aguilar.